Donatie Kerfstokjes van Han Hietkamp

Maandag 09-09-2024: 'Kerfstokjes van mijn voorouders', verhalen verzameld uit de dossiers van het Hof van Holland sinds 1720 door de heer Han Hietkamp. Gedoneerd door zijn zoon, de heer Marco Hietkamp. De heer Hietkamp senior heeft vele jaren aan deze collectie gewerkt, die tot nu toe verborgen is gebleven.

 

Han Hietkamp (1933-2002), rechercheur en adjudant bij de politie in Smallingerland, heeft in zijn werkzame leven jarenlang misdrijven onderzocht en opgelost. Na zijn pensionering bleef de interesse voor de misdaadgeschiedenis in de provincie Fryslân bestaan. Han Hietkamp verdiepte zich in de verhalen die opgetekend zijn in de dossiers van het Hof van Friesland. Hij bracht interessante verhalen uit onder de titel ‘kerfstokjes van onze voorouders’. De

verhalen geven een goede inkijk in de wat er toen is voorgevallen en over de mensen die in het Huis van Opsluiting en Tuchtiging zaten. De verhalen zijn ondergebracht bij de Stichting Blokhuispoort om het beschikbaar te stellen voor een breed publiek. Tekst: "Marco Hietkamp".

Han Hietkamp (1933-2002)

Han Hietkamp
Han Hietkamp (1933-2002)

VOORWOORD

Bij de samenstelling van mijn kwartierstaat stuitte ik op enige voorouders, woonachtig in Surhuisterveen, die het mijn en dijn niet al te letterlijk namen. De handen zaten ook te los aan het lijf en zodoende kregen het Nedergerecht en het Hof van Friesland het nodige te doen. Ook in de civiele zaken kwamen de namen vaak voor. Oeds Sijbes was een bekende persoonlijkheid in Surhuisterveen. Een inwoner van Surhuisterveen merkte op: “Vele mensen zijn gebrandmerkt die nog niet een tiende hebben gedaan van datgene wat Oeds Sijbes en zijn zonen hebben misdaan”. Het waren overigens niet zulke ernstige misdrijven. Ik heb mij niet alleen tot mijn familieleden beperkt, maar ook andere verhalen van personen uit Noordoost Friesland meegenomen. De verhalen geven ook een aardig beeld van de werk- en leefwijze in die jaren. De verhalen zijn uiteraard waarheidsgetrouw verteld en opgetekend uit de dossiers van het Hof van Friesland. Gedeelten uit die dossiers zijn weggelaten, omdat ze aan het eigenlijke verhaal weinig toevoegden.

 

Als belangrijkste bronnen hebben gediend:

  • Civiele en Criminele Sententies van het Hof van Friesland.
  • Trouwregister van de Doopsgezinden in Surhuisterveen (Gen. 386)
  • Doop- en trouwboeken van Achtkarspelen en Tietjerksteradeel.

Dit alles in het Ryksarchief te Leeuwarden. Januari 1999

Herzien juli 2001.

Reactie schrijven

Commentaren: 0