Oktober 2023 Eureka

Thema 2023: Eureka!

Nieuw inzicht voor Nederlandse gevangenissen.

Het Pennsylvania-systeem is bedacht door de Quakers, een religieuze groep die sterk vertegenwoordigd was in Pennsylvania. Het gevangenissysteem werd voor het eerst geïmplementeerd in de Eastern State Penitentiary in Philadelphia in 1829. De naam "Pennsylvania-systeem" komt van de staat waarin het voor het eerst werd gebruikt. Het werd ook wel het "separate systeem" genoemd, vanwege het principe van het volledig scheiden van gevangenen van elkaar om hen te isoleren en te rehabiliteren.


Het Pennsylvania-systeem, ook wel bekend als het 'Auburn-systeem', was een gevangenissysteem dat in de 19e eeuw werd ontwikkeld in de Verenigde Staten. In tegenstelling tot eerdere gevangenissystemen, waarbij gevangenen werden samengebracht in grote groepen en soms zelfs werkten aan gemeenschappelijke projecten, werd het Pennsylvania-systeem gekenmerkt door isolatie van gevangenen in individuele cellen. Deze cellen waren ontworpen om gevangenen te isoleren van andere gevangenen en de buitenwereld, in de hoop dat dit zou leiden tot meer reflectie, zelfreflectie en rehabilitatie.


Dit systeem had aanvankelijk veel kritiek te verduren, maar in de loop van de tijd bleek het succesvol te zijn in het verminderen van geweld en recidive in gevangenissen. Dit inspireerde andere landen, waaronder Nederland, om soortgelijke gevangenissystemen te ontwikkelen.

Het Pennsylvania-systeem gaf dus een nieuw inzicht voor Nederlandse gevangenissen, omdat het aantoonde dat isolatie van gevangenen in individuele cellen een effectieve manier kon zijn om geweld en recidive in gevangenissen te verminderen. Dit leidde tot de ontwikkeling van soortgelijke gevangenissystemen in Nederland, waarbij gevangenen werden geïsoleerd in individuele cellen met beperkte interactie met andere gevangenen en de buitenwereld, in de hoop dat dit zou leiden tot meer reflectie en rehabilitatie.


Het Pennsylvania-systeem, dat bekendstaat om zijn nadruk op isolatie en rehabilitatie, is in Nederland nooit op grote schaal toegepast. Wel zijn er in de geschiedenis van het Nederlandse gevangeniswezen gevangenissen geweest die elementen van dit systeem hebben toegepast, zoals het individueel opsluiten van gevangenen om hen te rehabiliteren.


De Bijzondere Strafgevangenis in Leeuwarden was in de 19e en begin 20e eeuw een belangrijk onderdeel van het Nederlandse gevangeniswezen, omdat het als voorbeeld diende voor andere gevangenissen. Het gebouw werd destijds beschouwd als een van de modernste gevangenissen in Europa en was een belangrijke stap in de ontwikkeling van het Nederlandse gevangeniswezen.

 

Terugblik

De Maand van de Geschiedenis is het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Samen met honderden culturele, toeristische, literaire en mediaorganisaties brengen we geschiedenis onder de aandacht bij miljoenen Nederlanders.

Deel deze pagina met: