1940 - 1945


poster 40-45

Expositie 1940 - 1945 (15 nov. 2024 tot 15 mei 2025)

Jarenlange onderdrukking en wreedheden hebben het verzet verenigd tot een krachtige vuist voor onze vrijheid en onze gevangengenomen helden.

  • Op 6 juli 1944 was de grootste invasie in de geschiedenis om West-Europa te bevrijden van nazi-Duitsland, bekend als: "D-Day" . Deze invasie, met de codenaam: "Operatie Overlord", was de geallieerde landing op de stranden van Normandië, Frankrijk.
  • Op 8 december 1944 bevrijdde de Knokploeg 52 personen uit het Huis van Bewaring Leeuwarden.
  • Op 18 april 1945 was het vasteland van Friesland bevrijd uitgezonderd de Waddeneilanden. Met de onvoorwaardelijke overgave van het Duitse leger op 8 mei 1945 kwam een einde aan de Tweede Wereldoorlog. 

Museum Blokhuispoort gedenkt de bezettingsjaren met de tentoonstelling '1940 - 1945' en brengt hulde aan hen die hun leven riskeerden voor het vaderland, maar door verraad in de Leeuwarder gevangenis belandden.

Programma

Hou ons programma in de gaten het is mogelijk dat er nog meer activiteiten worden bijgevoegd:

  • U kunt de tentoonstelling in de museumcellen van Celblok H zelfstandig bezoeken, aangezien er een handleiding beschikbaar is, maar een rondleiding met een gids biedt extra uitleg en verdieping..
  • Tijdens onze rondleidingen richten we ons uitvoerig op "de Overval".

Op 8 december 2024 is het 80 jaar geleden dat er 52 personen uit het Huis van Bewaring van Leeuwarden zijn bevrijd. In samenwerking met het Fries Museum en Slieker Filmzaal nemen wij u die dag mee naar dat adembenemend moment. 


Verhalen 40 - 45

Verhalen uit de periode 1940-1945 van de Tweede Wereldoorlog. Aangrijpende verhalen van personeel en de overval op het Huis van Bewaring de Blokhuispoort in Leeuwarden behoort tot een van de meest spectaculaire gevangenisontsnappingen in de Nederlandse geschiedenis.

Persoonlijke verhalen

Persoonlijke verhalen uit de periode 1940-1945, die zich afspeelden in de Bijzondere Strafgevangenis, belichten een tijd waarin Nederland in oorlog was met Duitsland. Hoewel de Bijzondere Strafgevangenis en het Huis van Bewaring uitsluitend Nederlandse bewakers hadden, was niet iedereen betrouwbaar.



Film De Overval

"De Overval" is erkend als een klassieker in de Nederlandse filmgeschiedenis. Deze film is geïnspireerd door een echte bevrijdingsoperatie uitgevoerd door de Friese KP (Knokploeg, de gewapende vleugel van het verzet). Op 8 december 1944 slaagden de samenwerkende Knokploegen in Friesland erin om 51 verzetsstrijders te bevrijden uit de gevangenis in Leeuwarden.


Stichting 40-45

De Stichting Friesland 1940-1945 werd kort na de Tweede Wereldoorlog opgericht om de belangen te behartigen van de nabestaanden van verzetslieden die zijn omgekomen en van verzetstrijders die invalide zijn geworden. Ongeveer 80 jaar na de oorlog is het behartigen van de belangen van deze groepen door de tijd heen bijna volledig afgerond.

 

De huidige doelstelling van de Stichting is om de geest van het verzet en de onderliggende principes levend te houden. Het doel is om de aandacht voor de Tweede Wereldoorlog te behouden en te stimuleren in de geest van de belofte die aan de verzetsdeelnemers is gedaan. De beschikbare middelen zijn in een fonds geplaatst waaruit subsidies worden toegekend.  


Gastenboek

Commentaren: 1
  • #1

    Herman van der Vegte. Jr. (vrijdag, 15 november 2024 19:02)

    Beste mensen,
    Ik hoop dat de tentoonstelling 40 45 een succes wordt. Mijn VADER was een van de goede bewaarders. VOOR en tijdens de overval van 8 dec . Daar ben ik zeer trots op.
    Herman van der Vegte. Jr.
    Zoetermeer